Zit je kind al langere tijd niet lekker in zijn of haar vel? Of zijn er problemen vanwege angst, ADHD, autisme of een trauma? Ervaringsgerichte (vak)therapie helpt kinderen op een speelse manier verder.
Vaktherapie
Vaktherapie, voorheen creatieve therapie, is de overkoepelende naam voor niet-verbale therapieën. Hieronder vallen beeldende therapie, dramatherapie, muziektherapie, danstherapie, psychomotorische therapie, psychomotorische kindertherapie en speltherapie. Bij niet-verbale therapie draait het om doen, voelen en ervaren. Dit is anders dan bij gesprekstherapie waarbij het gaat om denken, praten en verklaren.
In vaktherapie leert een kind of jongere door gerichte oefeningen en werkvormen zijn of haar gedrag te onderzoeken en gevoelens en gedachten daarbij vorm te geven. Vaktherapie laat de fantasie en creativiteit van kinderen haar werk doen en stelt ze in staat op een natuurlijke manier te experimenteren, ervaren en ontdekken. Hierdoor kan een kind nieuwe mogelijkheden, ook in gedrag, ontdekken en oefenen.
Bij welke klachten kan vaktherapie helpen:
Sociale problemen bijv; geen vrienden kunnen maken of snel in conflict belanden
Ontwikkelingsproblematiek
Verlies- en rouwverwerking
Verwerking na complexe echtscheiding
Negatief zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen
Piekeren en somberheid
Angstgerelateerde klachten
Gedragsproblemen
Traumaverwerking
BEELDENDE THERAPIE
In beeldende therapie wordt gebruikgemaakt van verschillende werkvormen, technieken en materialen. Een kind of jongere kan bijvoorbeeld tekenen, schilderen, werken met hout, klei of steen, of met digitale middelen. Bij beeldende therapie wordt vaak een concreet werkstuk gemaakt, waar je afstand van kan nemen of waar je naar kunt terugkijken. Dit proces van waarnemen en reflecteren biedt mogelijkheden tot het veranderen van ongewenst gedrag.
“Ik werd gepest en ik zat niet lekker in mijn vel. Ik ging toen naar Het Reizende Koffertje. Ik hat veel last van bose buien en was vaak verdrietig. Ik werd goed geholpen en Marin leerde mij met gevoelens om gaan. Ik mag zijn zoals ik ben. En fouten maaken is niet erg! Knutselen vond ik heel leuk! ”
DRAMATHERAPIE / SPELTHERAPIE
In dramatherapie wordt methodisch gewerkt met onder andere rollenspel, improvisatie, verhalen maken en psychodramatechnieken. Bij dramatherapie kan in een veilige spelomgeving geoefend worden met ander gedrag door middel van verschillende rollen. Je kunt onder andere leren gevoelens te herkennen en leren je op verschillende manieren te uiten, of grenzen aan te geven.
PSYCHOMOTORISCHE THERAPIE
Psychomotorische therapie (PMT) is een behandelmethode waarbij het lichaam en bewegen de middelen zijn om kinderen met problemen in hun ontwikkeling verder te helpen.
Tijdens de PMT leer je om bepaalde gevoelens, zoals angst, boosheid of stress te herkennen en hiermee beter of anders om te gaan. Je leert zo meer over jezelf en je emoties, waardoor je meer keuze hebt in hoe je je gedraagt of reageert in situaties.
De manier waarop je een bepaalde oefening uitvoert, zegt vaak iets over de manier waarop je dingen in het ‘gewone leven' ook doet. Als je bijvoorbeeld bij een spel héél graag wilt winnen, en er niet tegen kunt als het een keer wat minder gaat, is de kans groot dat je bij andere dingen in het leven ook perfectionistisch bent of moeilijk kunt omgaan met verliezen.
Onze PMT praktijkruimte in Harlingen.
Thema’s binnen de psychomotorische therapie:
PMT is bestemd voor kinderen bij wie de sociaal- emotionele problemen lichamelijk tot uiting komen en zichtbaar zijn in bewegingsgedrag. Thema’s die in PMT aan bod kunnen komen:
grenzen stellen en kunnen hanteren;
assertiviteit;
contact maken;
Lichaamshouding- en taal;
leren ontspannen;
zelfcontrole;
zelfwaardering;
emoties ervaren en herkennen
bent u al bekend met de verschillende manieren waarop we uw kind bij kunnen staan?
Vaktherapie
voor kinderen die aan hun problemen willen werken door doen in plaats van pratenTraumatherapie
voor kinderen die een nare gebeurtenis niet goed kunnen verwerkenCognitieve gedragstherapie
voor kinderen die met zichzelf en hun emoties stoeien
Psychologisch onderzoek
om inzicht te krijgen in de achtergrond van de problemen die uw kind ervaartAanvullend aanbod
o.a. Systeemtherapie, Mindfulness, Gezinstherapie, en AutismecoachingTraining: 'Eigen-wijs'
een therapeutische kindergroep gericht op sociale weerbaarheid