Lig je soms met jezelf overhoop? Of juist met anderen? Tijdens vaktherapie leer je stil te staan bij wat je voelt, waardoor je je zelf beter begrijpt. Je leert hoe je ontspant of juist spanning herkent, hoe je kunt omgaan met verschillende emoties, of hoe je verlies of nare ervaringen uit het verleden kunt verwerken.

 

VAKTHERAPIE

Vaktherapie, voorheen creatieve therapie, is de overkoepelende naam voor niet-verbale therapieën. Hieronder vallen beeldende therapie, dramatherapie, muziektherapie, danstherapie, psychomotorische therapie en speltherapie. Bij niet-verbale therapie draait het om doen, voelen en ervaren. Dit is anders dan bij gesprekstherapie waarbij het gaat om denken, praten en verklaren.

In vaktherapie leer je, door gerichte oefeningen en werkvormen, je gedrag te onderzoeken en zo je gevoelens en gedachten duidelijker te krijgen. Vaktherapie laat de fantasie en creativiteit haar werk doen en stelt je in staat op een natuurlijke manier te experimenteren, ervaren en ontdekken. Door te ervaren wordt aan bewustwording gewerkt en kunnen nieuwe inzichten opgedaan worden. Hierdoor kunnen nieuwe mogelijkheden ontdekt worden en vaste patronen doorbroken worden.

Ervaringsgerichte therapie kan je helpen wanneer je niet zo makkelijk praat. Of wanneer je juist wel gemakkelijk praat, maar niet goed weet wat je allemaal voelt en niet tot oplossingen van je problemen komt.

De oefeningen en activiteiten worden afgestemd op wat jij graag wilt veranderen of bereiken. De problemen die je ervaart worden zichtbaar en voelbaar en daardoor bespreekbaar. Het gaat erom dat je iets over jezelf leert en jij je sterker gaat voelen.

In therapie gaan is een dappere stap. Het betekent dat je bereid bent om je problemen aan te pakken. Hiermee neem je jezelf serieus. In behandeling gaan betekent op een nieuwe manier naar jezelf kijken, in beweging komen en groeien.

Beeldende therapie jongeren

BEELDENDE THERAPIE

In beeldende therapie wordt gebruikgemaakt van verschillende werkvormen, technieken en materialen. je kunt hierbij denken aan tekenen, schilderen, werken met hout, klei of steen, of met digitale middelen. Bij beeldende therapie wordt vaak een concreet werkstuk gemaakt, waar je afstand van kan nemen of waar je naar kunt terugkijken. Dit proces van waarnemen en reflecteren biedt mogelijkheden tot het anders kijken naar je gevoelens of het aanpassen van je gedrag.


DRAMATHERAPIE/ SPELTHERAPIE

In dramatherapie wordt methodisch gewerkt met onder andere rollenspel, improvisatie, verhalen maken en psychodramatechnieken. Bij dramatherapie kan in een veilige spelomgeving geoefend worden met ander gedrag door middel van verschillende rollen. Je kunt onder andere leren gevoelens te herkennen en leren je op verschillende manieren te uiten, of grenzen aan te geven.


PSYCHOMOTORISCHE THERAPIE

Psychomotorische therapie (PMT) is een behandelmethode waarbij het lichaam en bewegen de middelen zijn om jeugdigen met problemen in hun ontwikkeling verder te helpen.

De manier waarop je een bepaalde oefening uitvoert, zegt vaak iets over de manier waarop je dingen in het ‘gewone leven' ook doet. Als je bijvoorbeeld bij een spel héél graag wilt winnen, en er niet tegen kunt als het een keer wat minder gaat, is de kans groot dat je bij andere dingen in het leven ook perfectionistisch bent of moeilijk kunt omgaan met verliezen.

Tijdens PMT leer je bepaald gedrag te veranderen of om bepaalde gevoelens, zoals angst, boosheid, verlegenheid en onrust te ervaren, herkennen en er mee om te leren gaan. Er is binnen de PMT naast het bewegen ook aandacht voor ontspanningsoefeningen en het zoeken naar de juiste woorden.
 

Psychomotorische-Therapie-Friesland.jpg

Thema's waar binnen de PMT aandacht aan wordt besteed zijn bijvoorbeeld:

  • Grenzen stellen / assertiviteit

  • Contact maken

  • Lichaamshouding en -taal

  • Leren ontspannen

  • Zelfcontrole

  • Emoties ervaren, begrijpen en kunnen uiten

Doelen van de therapie kunnen zijn:

  • Emotieregulatie: zicht en grip krijgen op je emoties, je emoties op een passende manier uiten, je tevreden voelen.

  • Egoversterking: zelfvertrouwen vergroten, een realistisch zelfbeeld opbouwen, voor jezelf durven opkomen, meer eigenheid ontwikkelen, zicht krijgen op je mogelijkheden, wensen en grenzen.

  • Gedragsmatige problemen: leren concentreren, controle leren loslaten, leren omgaan met frustraties.

  • Conflicthantering: zicht krijgen op je eigen manier van omgaan met conflicten en leren conflicten op een passende manier aan te gaan.

  • Sociaal functioneren: contact opbouwen en onderhouden met leeftijdsgenoten, leren samenwerken, grenzen van anderen accepteren.

  • Rouwverwerking en traumabehandeling: niet meer beheerst worden door problemen in je verleden, maar het een plek geven en met deze herinnering verder kunnen leven.



ben je al bekend met de verschillende manieren waarop we je kunnen helpen?

  • Vaktherapie
    voor jongeren die liever aan hun problemen werken door te doen in plaats van praten

  • Traumatherapie
    voor jongeren die een nare gebeurtenis niet goed kunnen verwerken

  • Gedragstherapie
    voor jongeren die met zichzelf en hun emoties stoeien