Systeemtherapie is een vorm van therapie waarbij de aandacht niet zozeer op het individu is gericht maar op wat zich afspeelt tussen individuen die deel uitmaken van elkaars leven, het systeem.
Systeemtherapie
Systeemtherapie is therapie samen met het gezin. Een therapeut praat met het gezin waar een of meer gezinsleden zich zorgen maken over iets. De bedoeling is om zo de zorgen lichter te maken. We leven samen in een gezin, als het met een van de gezinsleden niet zo goed gaat heeft het ook invloed op de andere gezinsleden. En het kan ook zo zijn dat er meer gezinsleden zich zorgen maken om elkaar en dat de een daar meer last van lijkt te hebben dan de ander.
“‘Het was wel even spannend zo samen maar we leerden elkaar beter kennen, er ontstond meer aandacht voor wat een ieder nodig had. Nu is er meer begrip voor elkaar en dat brengt rust.’”
In systeemtherapie zijn er gesprekken met ouders en gesprekken met ouders en kind(deren) samen. In systeemtherapie luisteren we naar het gezin om zo te onderzoeken hoe iedereen goed tot zijn recht komt. En we leren gezinsleden om goed naar elkaar te luisteren en te begrijpen wat iemand zijn zorgen, zijn verdriet, boosheid, blijheid betekenen. Zo komen we achter sterke en kwetsbare kanten van een gezin en kunnen gezinsleden elkaar helpen om te gaan met emoties en gedachten en nemen zorgen af.
u kunt bij ons ook terecht voor
Ouderbegeleiding
voor ouders die vragen hebben over opvoeden
Cursus: ACTief opvoeden
ter ondersteuning van de ontwikkeling en invulling van het eigen ouderschapSysteemtherapie
In systeemtherapie luisteren we naar het gezin om zo te onderzoeken hoe iedereen goed tot zijn recht komt.