Heeft je kind klachten als gevolg van een traumatische gebeurtenis zoals een scheiding, een ongeval, of pesten? Of is de oorzaak onbekend maar zijn er wel nare gevoelens die steeds terugkeren?

 

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een behandelmethode die wordt gebruikt om traumatische ervaringen te verwerken.
Door EMDR behandeling verdwijnen de klachten vaak na een aantal sessies en kan je zoon of dochter weer gewoon kind zijn!

Deze therapie wordt toegepast bij klachten als gevolg van bijvoorbeeld een scheiding, een ongeval of pesten, maar ook een verhuizing kan voor een kind al traumatisch zijn. Of een gebeurtenis als traumatisch wordt ervaren is voor elk kind anders. In bepaalde gevallen is niet altijd duidelijk waar de klachten vandaan komen, maar heeft je kind wel last van nare gevoelens zoals bijvoorbeeld angst, schaamte, somberheid of boosheid die steeds weer terugkeren. Ook in deze gevallen is EMDR geschikt.

Naast EMDR biedt Het Reizende Koffertje nog verschillende andere vormen van traumatherapie aan waaronder:

Write Junior

Write Junior is een therapievorm voor kinderen en jongeren die last hebben van een traumatische ervaring, die ze hebben meegemaakt. Tijdens een individuele bijeenkomst schrijft de jeugdige – samen met de therapeut – zijn (trauma)verhaal. Het kan daarbij om van alles gaan: de dood van een familielid, een ongeluk, verwaarlozing, mishandeling, seksueel misbruik of het getuige zijn van geweld. Dit soort zeer ingrijpende gebeurtenissen kunnen leiden tot allerlei geestelijke, lichamelijke en sociale klachten en zelfs tot verstoring van de ontwikkeling van jeugdigen. Aan de hand van het opgeschreven verhaal wordt gewerkt aan manieren om anders naar de traumatische gebeurtenis(sen) te kijken én er anders mee om te gaan. Ook erkenning voor de ernst van wat er is gebeurd, speelt een belangrijke rol.

Het doel van Write Junior is dat de jeugdige na afloop van deze therapie weer door kan met zijn leven. De therapie maakt gebruik van een cognitief gedragsmatige aanpak. Het doel is het geheel verdwijnen of in elk geval sterk afnemen van posttraumatische klachten. Door de gebeurtenissen nauwkeurig te beschrijven, ontstaat een soort boek. Ook na de behandeling is dat boek een belangrijk document voor de jeugdige, dat hij (of belangrijke anderen) later nog eens door kan lezen.


Ik verwijs steeds vaker naar jullie omdat ik het mooi vindt dat jullie de behandeling echt aanpassen op ieder kind ; ongeacht diagnose. Ik merk in mijn praktijk dat ouders hier tevreden over zijn; volgens mij voelen ouder en kind zich echt gezien bij jullie!
— Huisarts te Leeuwarden


bent u al bekend met de verschillende manieren waarop we uw kind bij kunnen staan?

  • Vaktherapie
    voor kinderen die aan hun problemen willen werken door doen in plaats van praten

  • Traumatherapie
    voor kinderen die een nare gebeurtenis niet goed kunnen verwerken

  • Gedragstherapie
    voor kinderen die met zichzelf en hun emoties stoeien