hoe we werken

Het Reizende Koffertje werkt met veel hart voor jeugdigen, hun ouders / gezinnen en volwassenen. We bieden onderzoek, behandeling, training en begeleiding en werken nauw samen met het gezin en verwijzers zoals huisartsen, psychiaters en maatschappelijk medewerkers. Voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen is het belangrijk je veilig te voelen; je gehoord en gezien te weten en serieus genomen te worden.

Ervaringsgerichte en non-verbale therapievormen combineren wij met het werken vanuit diverse therapeutische invalshoeken. Van cognitief gedragstherapeutisch en systeemtherapeutisch tot oplossingsgerichte therapie.

Hoe is de procedure?
Na het eerste kennismakings- en intakegesprek wordt bekeken of de hulpvraag aansluit bij ons aanbod. Na enkele behandelsessies volgt een gesprek waarin gekeken wordt of het "klikt" tussen de therapeut en de jeugdige en wordt het behandelplan besproken. In het behandelplan worden de doelen en het behandelaanbod beschreven. Ook in het verdere verloop van de therapie zullen er evaluatiegesprekken worden ingepland. Vooral als gesprekken op school plaatsvinden kan een docent, intern begeleider of ambulant begeleider aansluiten als dit gewenst is. Verder werken we veel samen met gebiedsteammedewerkers en Veilig Thuis en sluiten deze ook regelmatig aan bij een gesprek.


Het is een beetje alsof je thuis komt in deze praktijk....was blij dat ik eindelijk mijn verhaal kwijt kon en er passende hulp is gekomen. Voor ouders is het natuurlijk erg fijn als een zoon of dochter met plezier naar de therapie gaat!
— een ouder

Uw kind in therapie?
Als therapeuten van Het Reizende Koffertje hebben we veel vertrouwen in het herstelvermogen en de veerkracht van kinderen. We gaan er vanuit dat ze zelf goed weten wat belangrijk voor ze is. We vinden het dan ook erg belangrijk om vooral te kijken naar wat er goed gaat en wat een kind plezier geeft. Hierop bouwen we verder…therapie is dan een soort gezamenlijke ontdekkingstocht. Zover als mogelijk is, worden (behandel)doelen zowel met u als met uw kind zelf besproken.

Voor kinderen tot 16 jaar hebben wij toestemming nodig van de gezagdragende ouders om een behandeling te kunnen starten. Kinderen vanaf 16 jaar geven zelf toestemming. Als ouders bij de geboorte van hun kind getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, hebben ze automatisch ouderlijk gezag. Als de ouders gescheiden zijn, hebben ze meestal beiden ouderlijk gezag. De ouder(s) met ouderlijk gezag moet(en) beide hun toestemming geven voor behandeling bij Het Reizende Koffertje.

Huisregels
Onze praktijk wil voor iedereen goede zorg bieden in een veilige omgeving. Die veiligheid moeten wij ook bieden aan onszelf en ons personeel. Daarom hebben wij een gedragscode opgesteld over hoe wij omgaan met agressie en geweld. U kunt het document hier downloaden.