Koffertjescollege 2020: workshops voor vaktherapeuten

Het Reizende Koffertje organiseert in 2020 weer een aantal workshops voor vaktherapeuten! Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn “Kinderen PMT en trauma” , “Beeldende werkvormen en ACT”, “Focussen in Vaktherapie”, en “De belevingswereld van mensen met autisme”.


Kinderen PMT en trauma
12 februari 2020, 8.45 - 12.00
door Corine Zijlstra

Problemen als gevolg van trauma bij kinderen zijn veel voorkomend en worden vaak onderschat. Ze kunnen anders met emoties omgaan, gedragsproblemen ontwikkelen of hebben concentratieproblemen en worden erg onzeker. Vroegtijdig signaleren en ingrijpen is belangrijk om te voorkomen dat getraumatiseerde kinderen zich niet op een goede manier kunnen ontwikkelen. Het niet aanpakken kan een voedingsbodem geven voor problemen op latere leeftijd.

Op deze collegeochtend bespreken we het onderwerp trauma bij kinderen en wat er bij deze kinderen in de hersenen gebeurd bij trauma. Het grootste gedeelte van deze ochtend gaan we in op de rol van de vaktherapeut. Want wat is de aanpak van kinderen met deze problematiek, en welke rol kun je hierbij in nemen als vaktherapeut? Het zal een ochtend worden met afwisselend theorie, oefeningen en ervaringen.


IN ACTie, beeldende werkvormen en ACT
20 mei 2020, 8.45 - 12.00

door Kamille Rijksen

Als vervolg op de workshop van 2019 over de basis van ACT zullen we deze dag bezig gaan met verschillende ver (beeldende) activiteiten die aansluiten bij de zes kernprocessen van de ACT. We willen je uitnodigen om de ACT meer zelf te gaan ervaren en zo ook meer in contact te komen met jezelf. Er worden activiteiten aangereikt die je als therapeut kunt inzetten vanuit het ACT- gedachtegoed.

Verder zullen we vooral ingaan op je therapeutische attitude en aandachtspunten en valkuilen bespreken.


Focussen in Vaktherapie; Ervarend ‘leren en ontdekken’ 
9 september 2020, 8.45 - 12.00:
door Marleen Poldervaart

Wat kan Focussen bijdragen aan de kwaliteit van de therapie?
Focusing is een ervaringsgerichte methode. Aan de hand van een opgebouwd proces krijgt de Focuser op natuurlijke wijze toegang tot datgene waar het werkelijk omgaat. Focusing betreft een veranderingsproces van binnenuit, waarbij `luisteren naar` en `stilstaan bij signalen van het lichaam` centraal staan. Hierdoor wordt de Focuser instaat gesteld beter met emoties om te leren gaan, weloverwogen keuzes te maken en beter voor zichzelf op te komen.
Aan de hand van concrete oefeningen, persoonlijke ervaringen en uitleg over Focusing, wordt stap voor stap meer duidelijkheid gegeven over de methode en worden handvatten gegeven die toepasbaar zijn in de praktijk.

ABC Belevingscircuit (ass)
4 november 2020, 8.45 - 12.00
door Liesbeth de Wilde

Vandaag zal Liesbeth, psychotherapeut en autismedeskundige, ons meenemen in de beleving van mensen met autisme. Het betreft een praktische en doelgerichte workshop waarbij je ervaart welke impact autisme kan hebben op het dagelijks functioneren. Elke opdracht in het circuit geeft een indruk van hoe mensen met autisme de wereld zouden kunnen ervaren. Je ervaart wat een intense prikkeling van je zintuigen met je doet, en hoe je reageert als de omgeving niet goed aansluit bij je eigen manier van denken. Dit confronteert je met je eigen denkpatronen en opvattingen en geeft je inzicht in belastbaarheid en (on) mogelijkheden.


Aanmelding
Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen aan kamille@hetreizendekoffertje.nl
Voor deze workshops geldt een max aantal deelnemers van 18.

Kosten
Het is zowel mogelijk je voor alle 4 de workshops aan te melden of voor iedere workshop afzonderlijk.
Kosten deelname 4 workshops: 145 euro
Kosten deelname 1 workshop: 40 euro

Waar
Droogstraat 5 te Harlingen, Praktijk Het reizende koffertje

Voor wie
Vaktherapeuten

Accreditatie
In aanvraag