Zit je kind niet lekker in zijn of haar vel? Kinderen uiten zich vaak makkelijker door te spelen dan door er over te praten.

 

DramaTherapie

Kinderen gaan nu eenmaal niet graag ‘om de tafel’ voor een goed gesprek over wat er zo moeilijk gaat maar kunnen zich wel goed uiten in spelvorm. In dramatherapie geven we kinderen alle ruimte hiervoor. Dramatherapie kan gaan om het uitspelen van heel gewone en dagelijkse situaties alswel om fantasiespel en -rollen. Hoe het kind reageert en contact maakt lijkt vaak op hoe het in het echt zal reageren. Soms maakt het spel duidelijk waar het bang voor is of wat het graag zou willen. De spelsituaties en de verhalen lijken op het echte leven maar zijn niet echt. We doen alsof. Dat geeft het kind de ruimte om te ontdekken, te oefenen en uit te proberen. In spel is dat veel veiliger dan in het echt.

Naast begeleider is de therapeut ook medespeler. Als hij/zij meespeelt kan dat zijn in de rol van 'maatje'. De therapeut zal dan het kind in zijn initiatieven ondersteunen. Maar hij/zij kan ook 'uitdager' zijn om het kind zo uit te nodigen voor zich zelf op te komen, of zichzelf juist te beheersen. Soms geeft de therapeut door zijn spel het voorbeeld voor het kind hoe het anders kan. In het spel kan de reactie van de therapeut het kind bewuster maken van wat zijn gedrag bij anderen teweeg brengt.


Ik werd gepest en ik zat niet lekker in mijn vel. Ik ging toen naar Het Reizende Koffertje. Ik hat veel last van bose buien en was vaak verdrietig. Ik werd goed geholpen en Marin leerde mij met gevoelens om gaan. Ik mag zijn zoals ik ben. En fouten maaken is niet erg! Knutselen vond ik heel leuk!
— Anouk, 9 jaar

Onze ervaring is dat het kind aan het eind van de therapie:

 • positiever over zichzelf denkt

 • zich meer bewust is van zijn/haar eigen reacties en gevoelens en die van anderen

 • wat geleerd heeft in het uiten en beheersen van gevoelens

 • beter contact kan maken, onderhandelen, samenspelen en luisteren

 • beter voor zichzelf kan opkomen
   

In de praktijk betekent dit dat het kind makkelijker omgaat met andere kinderen, niet meer zo alleen staat, minder snel conflicten heeft en meer plezier zal hebben!bent u al bekend met de verschillende manieren waarop we uw kind bij kunnen staan?

 • Beeldende therapie
  voor kinderen die liever aan hun problemen werken met klei en verf dan met woorden

 • Psychomotorische therapie
  voor kinderen die last hebben van faalangst, verlegenheid of boosheid

 • Dramatherapie
  voor kinderen die liever 'doen' dan praten

 • EMDR
  voor kinderen die iets naars hebben meegemaakt en dit moeilijk kunnen loslaten