Zoek je ondersteuning in de ontwikkeling en invulling van het eigen ouderschap? Onze cursus 'ACTief opvoeden' is er voor alledaagse én speciale opvoedingsvragen!

 

ACT(ief) opvoeden

Soms wil je het gewoon anders aanpakken, merk je dat je onduidelijk of inconsequent bent of dat je als ouders niet helemaal op één lijn zit. Opvoeden is niet altijd even makkelijk! Als je kind ontwikkelingsproblemen of psychische problemen heeft, kun je als ouder het opvoeden zelfs als lastig gaan ervaren.

Als ouder moet je behoorlijk flexibel zijn om de ontwikkeling van je kind te stimuleren, maar dat lukt niet altijd. Dat merk je vooral op momenten dat je reageert vanuit bezorgdheid, frustratie of onzekerheid op een manier die je helemaal niet wilt. Bijvoorbeeld wanneer je te beschermend, te boos, te dwingend of te verwennend reageert. Het kind leert daardoor misschien niet wat je hem/haar wilt leren, of het gaat ten koste van de relatie met je kind.

Kamille Rijksen aan het werk in de praktijk van Het Reizende Koffertje in Harlingen

Kamille Rijksen aan het werk in de praktijk van Het Reizende Koffertje in Harlingen


Voor wie?
Deelname aan de cursus kan zinvol zijn wanneer je problemen ervaart in het stimuleren van de ontwikkeling van je kind die samenhangen met het feit dat je:
• Eigen psychische problemen hebt die je in de weg zitten om handig te reageren
• Moeite hebt met reflecteren op en bijsturen van je reacties
• Vast zit in niet meer werkzame of opvoedstijlen (bijvoorbeeld over- beschermend, toegeeflijk, te kritisch-afwerend of over-controlerend)
• Problemen hebt in het contact met je kind (bijvoorbeeld elkaar vaak niet begrijpen, veel conflicten hebben)
• Je veel onzekerheid ervaart
• Moeite hebt met het vasthouden aan je eigen opvoed ideeën

Hoe wordt er in de cursus gewerkt?
De methode die in de cursus wordt gebruikt is afgeleid van de gedragstherapeutische therapie: Acceptatie en Commitment Therapie (ACT). De cursus geeft geen pasklare antwoorden over wat 'goed opvoeden is' maar is gericht op de ontwikkeling en invulling van het eigen ouderschap. In deze cursus leer je bijvoorbeeld omgaan met de onzekerheid en machteloosheid die je kunt ervaren in het opvoeden. Er wordt aandacht besteed aan manieren waarop je de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind kunt stimuleren. Onze ervaring leert dat ouders in de cursus veel steun hebben aan elkaar.

Praktische informatie

Aantal bijeenkomsten: 5 bijeenkomsten van 2 uur
Wanneer: bij voldoende aanmeldingen, in overleg
Aantal deelnemers: 4 tot 8
Kosten: € 150,- per persoon of € 225,- per ouderpaar. De cursus kan in aanmerking komen voor vergoeding vanuit een aanvullende verzekering.
Trainer: Kamille Rijksen (beeldend- en psychosociaal therapeut)
Werkboek: Bij deelname aan deze cursus adviseren wij het boek 'ACTief opvoeden' van Denise Matthijssen aan te schaffen.u kunt bij ons ook terecht voor

  • Ouderbegeleiding
    voor ouders die vragen hebben over opvoeden

  • Cursus: Voluit Leven
    cursus voor volwassenen gebaseerd op de beginselen van Mindfulness

  • Cursus: ACTief opvoeden
    ter ondersteuning van de ontwikkeling en invulling van het eigen ouderschap